Bilde av penn og kalkulator over ark med mange tall

Næringsoppgaven er snart historie

Innen 2024 skal alle næringsdrivende levere næringsspesifikasjon, i stedet for næringsoppgave. Det skal både være enklere å fylle ut, og eventuelle skattepenger til gode vil komme fortere på konto.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 05.03.2023
Innhold
  1. Ferdig utrullet i 2024
  2. Enklere å fylle ut
  3. Belønning for å levere tidlig

Fram til 2021 måtte alle selskapsdrivende, uansett selskapsform, levere næringsoppgave. Næringsoppgaven ble sendt ut i forbindelse med skattemeldingen (tidligere selvangivelsen) i midten av mars hvert år, og kunne ses på som en slags skattemelding for bedrifter. Hensikten var å rapportere hvor stort over- eller underskudd bedriften hadde året i forveien, noe som legger grunnlaget for hvor mye selskapet skal betale i skatt.

Ferdig utrullet i 2024

Nå er næringsoppgaven i ferd med å bli faset ut – og erstattet av næringsspesifikasjon. Innfasingen startet i 2022, da en majoritet av enkeltpersonsforetakene ble med på den nye ordningen. I 2023 skal alle med denne selskapsformen levere næringsspesifikasjon, i tillegg til en del eiere av AS. I 2024 skal alle næringsdrivende levere næringsspesifikasjon.

Les også: Dette må du vite om årsregnskap

Mye er kjent fra de gamle næringsoppgavene i næringsspesifikasjonen, men den største endringen er at nå er alt samlet i ett skjema – og i direkte sammenheng med skattemeldingen. Før måtte en del næringsdrivende sende inn en rekke vedlegg til selve næringsoppgaven, avhengig av hvilken bransjen man drev næringen i.

Enklere å fylle ut

Nå vil det som tidligere var vedleggsskjema dukke opp i næringsspesifikasjonen, dersom det er relevant for den som fyller ut. Hensikten er at næringsspesifikasjonen skal være lettere og mer oversiktlig å fylle ut, og dermed bidra til å luke ut feil og misforståelser som gjerne kan dukke opp, spesielt for ferske næringsdrivende.

Les også: 5 grunner til å bruke regnskapsfører

Et annet tiltak for å luke ut feil, er kanskje det mest drastiske ved den nye ordningen. Skatteetaten anbefaler nemlig sterkt at man bruker et regnskapsprogram til å fylle ut næringsspesifikasjonen. Foreløpig er ikke det absolutt krav, men det er ikke umulig at anbefalingen med tiden kan bli et krav.

Belønning for å levere tidlig

Som med den gamle ordningen sendes næringsspesifikasjonen ut i midten av mars. Fristen for å levere er den samme – 31. mai. Man kan imidlertid søke om utsettelse der man ikke klarer å rekke fristen.

Det ligger imidlertid en gulrot i å levere i god tid: Jo raskere du leverer, jo større er sjansen for at du vil få eventuelle skattepenger du har til gode inn på konto. Med næringsspesifikasjonen er det nemlig ikke lenger slik at næringsdrivende må vente til august for å få fullført skatteoppgjøret.