En regnskapsfører ser på en dataskjerm og kalkulator

Hva koster en regnskapsfører?

Antallet oppgaver du ønsker å sette ut til regnskapsføreren, bedriftens selskapsform, antall ansatte og hvilken kompetanse du trenger avgjør prisen.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 03.03.2023

Innenfor regnskapsbransjen er det i all hovedsak to ulike prismodeller: fastpris og timepris. Tradisjonelt har timepris vært den dominerende modellen, men dette har endret seg noe de siste årene.

Fakta

Dette koster de ulike avtalene

  1. Fastpris: De billigste pakkene for enkeltpersonforetak begynner oftepå rett over 1000 kroner. For små og mellomstore AS ligger pakkeprisen mellom 3000 og 6000 kroner. Jo flere bilag, jo dyrere.
  2. Timepris: Vanlig timepris for en regnskapsfører er mellom 700 og 1500 kroner. Hva som skal gjøres avgjør om timeprisen befinner seg i nedre eller øvre sjiktet. Dessuten kan størrelsen på regnskapsselskapet bidra til å presse prisen opp.

Med regnskapsprogrammer som er enkle for alle å bruke, kan nemlig hver enkelt bedrift bokføre på egen hånd, uten at det krever noe særlig med forkunnskaper eller økonomiutdannelse.

Velg hva du vil at regnskapsføreren skal gjøre

Denne teknologiske endringen har tvunget fram fastprismodeller som differensierer mellom hvor mye du ønsker å gjøre selv, og hva regnskapsføreren skal gjøre. Typisk kan dette innebære at det å bokføre bilag er noe bedriften gjør selv, mens de større oppgavene som rapportering til myndighetene gjennom nærings-, skatte-, MVA- og A-melding er noe regnskapsføreren tar seg av.

Fastpris passer hovedsakelig for dem som ser for seg at de kommer til å ha behov for mye hjelp og vil sette ut mesteparten av regnskapsføringen. Når du velger å gå for en slik avtale, er det viktig å sjekke hva som er inkludert i fastprisen.

Så mye koster en fastprisavtale

Hva som avgjør prisen for en fastprisavtale avhenger naturligvis av hvor mange tjenester du ønsker å ha inkludert i avtalen.

Vanligvis starter de aller enkleste pakkene rett i overkant av 1000 kroner. For små eller mellomstore AS bør du belage deg på å betale mellom 3000 og 6000 kroner i måneden for pakker som inkluderer det mest grunnleggende.

Som et minimum bør skattemelding/årsregnskap, programvare og lønnskjøring være en del av fastprisen. Dersom dette er tilleggsprodukter, kan avtalen fort vise seg å bli veldig dyr.

Les mer om hvem som må føre regnskap

Regnskapsfører på timepris

Avtaler med timepris passer best for bedrifter som ønsker å gjøre det meste selv, og kun vil betale for det de faktisk får hjelp med av regnskapsføreren. Vanligvis ligger timeprisen mellom 700 og 1500 kroner i timen.

Bilde av person som gjør regnskapet selv, tatt ovenfra
Gjør det selv. For mange kan det lønne seg å gjøre regnskapsarbeidet selv, i hvert fall fram til firmaet er blitt stort med flere ansatte og har svært mange bilag i året.

Oftest vil vanlig bokføring plassere seg i nedre sjiktet av dette spennet, mens rådgivning og mer omfattende oppgaver faktureres i det øvre sjiktet.

Dessuten vil renommeet og størrelsen på regnskapsbyrået påvirke prisen. De største regnskapsselskapene kan nemlig ta seg ekstra betalt på grunn av et etablert og godt omdømme.

Samtidig kan et lite, lokalt regnskapsbyrå gjøre den nøyaktig samme jobben til en lavere timepris. Nettopp derfor er vi på Regnskapsføring.no opptatt av at du skal sammenligne tilbud fra flere selskap før man hopper på en avtale.

Dette kan også påvirke prisen

Andre forhold som påvirker både fast- og timepris bedriften din ender opp med, kan være følgende:

  1. Selskapsform: ENK er mindre krevende enn AS, dermed vil de fleste ENK betale mindre enn AS.
  2. Om selskapet betaler ut lønn. Vanlig timepris for en regnskapsfører er mellom 700 og 1500 kroner. I tillegg vil typen lønn også påvirke prisen. Fastlønn er det klart enkleste, mens timelønnsavtaler og provisjon er med på å drive prisen oppover.
  3. Om selskapet er MVA-pliktig.

Det er også viktig å ha i bakhodet at små enkeltpersonforetak kan oppleve at prisen per bilag blir svært høy i forhold til mellomstore AS. Grunnen er at en autorisert regnskapsfører uansett må jobbe etter dokumentasjonskrav rundt hver bilag som du som bedriftseier ikke trenger å forholde deg til dersom du gjør det selv. Kravene er rett og slett høyere for en regnskapsfører.

Derfor bør du gjøre en ærlig evaluering om du og bedriften din virkelig trenger en regnskapsfører. Det er først når regnskapet begynner å ta så mye tid at du sliter med å få utvikle bedriften videre, eller når det er så komplekst at det er nødvendig med fagpersoner inne for å få gjort det riktig, at du virkelig trenger en regnskapsfører. Fram til det vil nok mange komme langt med et godt regnskapsprogram.

Få tilbud fra flere regnskapsførere nå!