Bilde av to menn som peker mot en PC-skjerm.

Hvem må føre regnskap?

Er du usikker på om din bedrift har bokføringsplikt eller regnskapsplikt? Her får du oversikt over hvem som er pliktig til å føre regnskap.

Bilde av Eirin Skiaker

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 8.04.2022
Innhold:
  1. Hva er regnskapsplikt?
  2. Hvem har regnskapsplikt?
  3. Hva er bokføringsplikt?
  4. Hvem har bokføringsplikt?
  5. Hva skjer hvis man ikke fører regnskap?

Uansett om du har et aksjeselskap eller enkeltmannsforetak, er det viktig å være klar over hvilke regler som gjelder for regnskapsføring.

Det er også greit å være klar over at dersom bedriften din har bokføringsplikt, vil du ikke nødvendigvis ha regnskapsplikt. Har du derimot regnskapsplikt, kan du være sikker på at bedriften også har bokføringsplikt.

Hva er regnskapsplikt?

Dersom du har regnskapsplikt vil det si at du er nødt til føre årsregnskap. Dette skal inneholde en oversikt over alle inntektene og utgiftene din bedrift har gjennom hele regnskapsåret. Årsregnskapet består av resultatregnskap, balanse, noter og eventuelt en oversikt over kontantstrøm i selskapet.

Større foretak er også nødt til å utarbeide en årsberetning i tillegg til årsregnskapet. Årsberetningen vil si at styret og daglig leder må vise en oversikt over utviklingen i virksomheten, og forutsetningen for videre drift. Går derimot din bedrift under kategorien små bedrifter, trenger du ikke å tenke på dette.

Årsregnskapet skal sendes inn til Regnskapsregisteret, som er et av de offentlige registrene i Brønnøysundregistrene.

Hvem har regnskapsplikt?

Det er flere faktorer som avgjør om du har regnskapsplikt eller ikke. Både organisasjonsform og størrelse på bedriften er med på avgjøre om du må føre regnskap. Som hovedregel har alle aksjeselskap regnskapsplikt. Enkeltmannsforetak kan også ha regnskapsplikt dersom de oppfyller noen visse kriterier, som for eksempel høy omsetning.

Hva er bokføringsplikt?

Bokføringsplikt vil si at du er pliktig til å føre regnskap etter bokføringsloven og bokføringsforskriften.

Har du bokføringsplikt må du sørge for at alt av bedriftens inntekter og utgifter føres opp i et regnskapssystem. Dette regnskapsmaterialet skal som hovedregel lagres i 5 år.

Hvem har bokføringsplikt?

Selv om bedriften din ikke faller under kravene for regnskapsplikt, er det fortsatt mulighet for at du må føre regnskap. Bokføringsplikten gjelder nemlig for alle som har et aksjeselskap, men også dersom du har et enkeltmannsforetak og tjener over en viss sum.

Hva skjer hvis man ikke fører regnskap?

Fører du ikke regnskapet når du er pliktig til det, eller om regnskapet har mangler, kan du bli straffet for dette. Slike regnskapsovertredelser kan straffes med bot eller fengsel etter lov om årsregnskap.

Derfor lønner det seg å være nøyaktig og etterrettelig i regnskapsføringen. Det kan også være vanskelig å finne igjen feil som er gjort tidligere hvis man ikke har en god oversikt fra start.

Les også: Dette bør du vite om regnskap