Bilde av en som peker på en skjerm med statistikk og en som bruker en kalkulator.

Dette bør du vite om regnskap

Hva er egentlig regnskap, og hvorfor må man føre det? Det er mye å holde styr på, og derfor har vi samlet grunnleggende informasjon med det du bør vite om regnskapsføring.

Bilde av Eirin Skiaker

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 13.05.2022
Innhold:
  1. Hva er regnskap?
  2. Hvorfor må vi føre regnskap?
  3. Hvem kan føre regnskap?
  4. Hvordan oppbevarer man regnskapsdokumentasjon?

Regnskap er noe de fleste bedrifter er nødt til å forholde seg til. Hvor omfattende regnskapet skal være, avhenger blant annet av om du har et enkeltmannsforetak eller aksjeselskap, og størrelsen på bedriften din.

Hva er regnskap?

Med regnskap menes en oversikt over alle inntektene, utgiftene, eiendelene og gjeld som bedriften din har. Dette skal føres opp i et regnskapssystem, som vil si det dataprogrammet man fører regnskapet i. Det finnes mange ulike regnskapsprogram man kan bruke for å føre regnskap.

Virksomheten er enten bare bokføringspliktig, eller så har den både bokføringsplikt og regnskapsplikt.

Dersom virksomheten din tjener mindre enn 50 000 i året, og ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, trenger du ikke føre regnskap etter bokføringsreglene. Du må likevel dokumentere alle inntekter og kostnader, og oppbevare dette etter bokføringsloven.

Hvorfor må vi føre regnskap?

Næringsdrivende er nødt til å føre regnskap fordi det å tjene penger på varer eller tjenester gjør at man får lovpålagte oppgaver overfor myndighetene. Det kreves blant annet inn merverdiavgift, og at man leverer næringsoppgave.

Ved å føre regnskap blir det enklere å beregne hvor mye skatt og merverdiavgift du skal betale inn til staten. Det kan også gjøre det lettere å holde styr på og vurdere både den økonomiske stillingen, og utviklingen til bedriften.

Hvem kan føre regnskap?

Det er du selv som er ansvarlig for at regnskapet føres riktig. Det er derfor ingen krav om at du må ha en egen regnskapsfører.

Har du lite tid, eller rett og slett synes regnskap er vanskelig, kan det likevel være lurt å ha en regnskapsfører som tar seg av dette. Da kan du være trygg på at regnskapet er korrekt i henhold til lover og forskrifter om regnskapsføring.

Ønsker du en ekstern regnskapsfører må du sørge for at han eller hun er autorisert. Du må også melde fra om hvem som skal være din regnskapsfører til Enhetsregisteret. Velger du i stedet å ansette en intern regnskapsfører, stilles det ingen krav til autorisasjon.

Hvordan oppbevarer man regnskapsdokumentasjon?

Det er ikke bare krav til hvordan du skal føre regnskap, men også til hvordan du skal oppbevare det. Grunnen er at det skal være mulig å finne igjen dokumentasjonen og kontrollere opplysningene i ettertid.

Har du bokføringsplikt skal regnskapet oppbevares etter bokføringsloven. Primærdokumentasjon er det som legges til grunn for selve bokføringen. Dette skal lagres i minst 5 år. Sekundærdokumentasjon er ofte tilleggsdokumenter som ikke direkte fører til noen transaksjoner i regnskapet, men likevel inneholder viktig informasjon. Slik sekundærdokumentasjon skal lagres i minst 3,5 år.

Du bestemmer selv om du ønsker å bevare regnskapsdokumenter fysisk eller elektronisk.

Les også: Dette må du vite om årsregnskap